top of page
  • Writer's pictureGS Health

Kokemuksia kävelymaton käytöstä työpisteellä

Updated: Feb 24, 2022

Päivitetty: 4.2. 2020Tänä päivänä puhutaan paljon työn tauottamisesta ja sen hyödyistä. Tiedämme, että seisominen ja pieni liikuskelu kuluttaan kaksi kertaa enemmän energiaa kuin istuminen, ja että pitkiä istumisjaksoja tulisi välttää tuki- ja liikuntaelinten hyvinvoinnin lisäämiseksi. Yleinen suositus on, että istuminen tulisi keskeyttää 30 minuutin välein, jotta verenkierto alaraajoihin vilkastuu ja lihakset joutuvat töihin kannatellessaan asentoa passiivisen istuma-asennon sijaan.Terveelliset askelmäärät


Päivittäinen askelten määrä on helppo mittari arvioida ihmisten liikunta-aktiivisuutta. Tavallisissa päivittäisissä askareissa kertyy noin 2000–5000 askelta, joka kuitenkin luokitellaan vielä hyvin passiiviseksi päiväksi. Eri lähteiden mukaan aktiivinen päivä tarkoittaa 9000–12000 askelta ja ihanteellinen tai erittäin aktiivinen päivä vaatii 13000 askelta päivässä.


Kiireisen ruuhkavuosiarjen keskellä pinnistelevä varmasti miettii, kuinka liikkua terveytensä kannalta riittävästi ja mistä löytää aikaa liikuntaan. Liikunta mielletään liian usein erikseen tehtäväksi suoritukseksi, jossa hikoillaan. Monelle vähemmän liikuntaa harrastaneelle kynnys hikiliikuntaan osallistumiseen saattaa olla suuri ja suhtautuminen liikuntakokemuksiin negatiivinen. Tämän vuoksi aktiivisuuden lisääminen arkiaskareiden oheen onkin ensisijainen keino vaikuttaa omaan liikuntakäyttäytymiseen.


Kaupungit ja kunnat ovat ilahduttavasti lisänneet ulkoliikuntapaikkoja ja yritykset puolestaan miettivät erilaisia liikuntakäyttäytymistä tukevia toimia henkilöstölleen. Tiedämme, että liiallinen istuminen on yksi merkittävimmistä terveyshaasteista. Tutkimustieto istumisen haitoista on lisääntynyt ja monet työpaikat ovat reagoineet haasteeseen uudenlaisilla aktivoivilla tilaratkaisuilla tai välineillä.Työpöytä-kävelymatolla lisää askelia päivään!


Yksi uusimmista työpäivää aktivoivista tuotteista on työpöydän ääreen tarkoitettu kävelymatto. Tein yhden ihmisen empiirisen kokeen kahden keskenään samanlaisen 7 tunnin toimistotyöpäivän aikana: ensimmäisenä päivänä kävelin WalkingPad-kävelymatolla neljä 15 minuutin jaksoa (kävelynopeus 3 km/h) samalla tietokoneella työskennellen ja jälkimmäisenä vertailupäivänä työskentelin ainoastaan istuen.


Molempina työpäivinä keskisykkeeni ja energiankulutukseni oli samaa luokkaa: keskisyke oli 65 lyöntiä minuutissa (vaihteluväli 49–98 bpm) ja laskennallinen energiankulutus noin 1100 kcal. Tosin kävelyjaksojen aikana syke oli 10-15 lyöntiä korkeampi istuma-asentoon verrattuna.


Merkittävää oli, että yhden 15 minuutin kävelyjakson aikana askeleita kertyi 1300 ja kuljettua matkaa 750 metriä. Yhteensä työpäivän aikana askelia kertyi kävelymatolla siis 5200 ja kuljettua matkaa 3 km. Kun tähän lukemaan lisätään muutoin suhteellisen passiivisen päivän 5000 askelta, päästään jo terveellisen aktiivisen päivän lukemiin, ilman hikoilua tai ylimääräisen ajan käyttöä!


4 x 15 min jakso kävelymatolla nosti muutoin passiivisen päivän askelmäärän terveellisiin lukemiin, ilman ylimääräistä ajankäyttöä!

Pienellä aktiivisuuden lisäyksellä työpäivien aikana on suuria terveysvaikutuksia pidemmällä aikavälillä. Vaikka kävelymatolla tehty liikunta oli allekirjoittaneella sykkeestä arvioidun energiankulutuksen kannalta samanlaista kuin "istumapäivänä", ei tämä kerro totuutta siitä, mitä tapahtui esimerkiksi jalkalihasten aineenvaihdunnassa kävelyn aikana. Terveyden kannalta tärkeää on lihasten aktiivisuus ja lihaksissa päivän aikana lisääntynyt energia-aineenvaihdunta, jotka ennaltaehkäisevät monia aineenvaihdunnallisia sairauksia.


Lisäksi, kun liikunta on tarpeeksi kevyttä, on se myös palauttavaa ja tukee parasympaattisen hermoston aktiivisuutta, joka puolestaan on kokonaisvaltaisen palautumisen kannalta tärkeää. Lisäksi koin, että ajatuksenjuoksuni rentoutui kävelyjaksojen aikana, joka osaltaan näkyi matalampana sykkeenä istuessa.Muistetaan siis - Pienillä teoilla on merkitystä!P.S. Ota meihin yhteyttä, jos kiinnostuit hankkimaan kävelymaton omalle työpaikallesi!
Jussi Kirjavainen

TtM, ft

Gymstick Wellbeing Oy

14 views0 comments

コメント


bottom of page