top of page
  • Writer's pictureGS Health

Mikä on oma vastuumme terveydestämme?


Viime blogikirjoituksesta on vierähtänyt luvattoman paljon aikaa, mutta niin kuin aina, elämässä tapahtuu paljon varmasti meillä kaikilla ja aikaa on vain se 24 h vuorokaudessa. Raapustin tässä kuitenkin mietteitä hyvinvoinnin maailmasta näin kesälomakauden kynnyksellä.

 

Niille, jotka eivät kirjoittajaa tiedä (ja niitä on paljon) ihan vaan infona, että olen liikunta- ja hyvinvointialan yrittäjänä toimiva kaveri, jonka suuri intohimo on auttaa ihmisiä jaksamaan. Koulutus tulee liikunnan puolelta ja elämän ikuisena opiskelijana päivitän osaamistani aktiivisesti, niin busineksen, johtamisen, psykologian, kuin liikunta ja terveystieteiden puolelta. Työura on vierähtänyt erilaisissa hyvinvointia tukevien projektien ja prosessien rakentajana ja vetäjänä, pääasiassa yritysmaailmassa. Reilun 20-vuoden kokemuksella työhyvinvoinnin kehittäjänä sitä uskaltaa jo sanoa ääneen myös epäkohtia elämästä ja maailmanmenosta, jotka vaikuttavat meidän jaksamiseemme tavalla, jos toisella.

 

Tässä blogikirjoituksessa käsittelen vastuunottamista omasta terveydestä ja ennen kaikkea teoista mitä sen eteen pitäisi tehdä. Pahoittelut jo etukäteen mahdollisesti aiheuttamastani mielipahasta.

 

Aloitan mielenkiintoisella meemillä, jonka näin sosiaalisessa mediassa. Kuvassa oli kaksi vastaanottotiskiä, joissa toisessa tarjottiin lääkkeitä pahaan oloon ja toisessa ohjeita terveelliseen ravitsemukseen ja liikunnan harrastamiseen. Lääketiskille jonoa oli pilvin pimein ja elämäntapojen muutosta tarjoavalle tiskille ei jonottanut kukaan. Jäin tuijottamaan kuvaa ja ajattelin, että tässä on myös totuuden siemen. Kaikessa yksinkertaisuudessaan yhteen kuvaan oli saatu kasattua hyvinvoinnin koko uhka. Hiljaiseksi vaiettu totuus siitä, että me ihmiset tuhoamme omilla päivittäisillä valinnoilla terveyttämme nopeammin ja enemmän kuin koskaan. Luottaen samalla siihen, että kyllä terveydenhuoltojärjestelmä ja oikea lääkitys meidät sitten aikanaan parantaa. Ehkä parantaa, ehkä ei.

 

Se mitä itse kuvasta toivoin oivaltavani on, että omilla teoilla ja päivittäisillä valinnoilla vaikutamme elämisen laatuun, vireyteemme, energisyyteen, tasapainoon, iloon ja onneen. Kaikkiin niihin asioihin, joita emme lääkkeillä voi hoitaa.

 

Olisiko nyt se oikea hetki kääntää oma asenne toiseen suuntaan? Etenkin jos kärsit väsymyksestä, uupumuksesta tai keskivaikeasta masennuksesta. Mitä jos kokeilisit nukkua 8 h, vähennät digitaalisten välineiden käyttöä, vähennät roskaruoan syömistä, minimoit alkoholin käytön, lisäät ulkona olemista, kävelet enemmän ja istut vähemmän, lisäät liikuntaa elämääsi ja kohtaat ihmisiä ihan livenä. Usko tai älä, mutta väitän, että nämä asiat korjaamalla nykyisten yli 600.000 kroonisesti masennuslääkkeitä syövän henkilön määrä vähenisi merkittävästi.

 

Tiedän, että kuulostaa vaikealta ja kuulen jo korvissani palauteryöpyn ja vastalauseiden hyökyaallon, että ei se ole Jari niin helppoa, etenkin kun masentaa, harmittaa ja vitut…No eihän se ole, mutta mitä jos yrittäisit vielä kerran. Tällä kertaa niin, että ottaisit oikeasti itse vastuun elämästäsi. Kuitenkin ystävähyvä tämä ainutkertainen matka on sinun matkasi. Olet itse vastuussa siitä ja valinnoista mitä teet. Olet vastuussa myös seurauksista. Sattuu varmasti tämä kuulla ja oivaltaa, mutta joskus kasvaminen tapahtuu kivun kautta. Onnea ja menestystä valitsemallesi tiellä ja uskon että muutos on mahdollinen ihan kaikessa ja ihan jokaisen meidän kohdalla, sillä olen sen monta kertaa itse todistanut.

 

Jari

 

 

 

13 views0 comments

Comments


bottom of page