top of page
  • Writer's pictureGS Health

Uuden elämäntavan aloittaminen lähtee luopumisesta!Jos haluat jotain uutta, mieti ensin mistä olet valmis luopumaan?


Vuoden 2023 loppuminen on lähellä ja ennen kuin huomaammekaan on uusi vuosi ovella. Uuden vuoden aloittamiseen liittyy hassunhauskoja traditioita kuten esimerkiksi uudenvuodenlupaukset. Olisi mielenkiintoista lukea tai tehdä tutkimus millä prosentuaalisella osuudella uudenvuodenlupaukset toteutuvat. Miksi sitten hyvä ja usein ihan tosissaan annettu lupaus itselle ei kestä hyvästä alusta huolimatta? Tässä hieman pohdintaa mikä voisi auttaa 2024 lupauksen toteutumisessa.


Usealla meistä arki itsessään on kiireistä ja tähän arjen haasteiden paljouteen yritetään tunkea lisää tekoja vaativia lupauksia. Tässä vaiheessa yritys on usein tuomittu epäonnistumaan, sillä hyvää tarkoittava lupaus itselle osoittautuu aika pian uudeksi stressitekijäksi. Ihminen on luonteeltaan hauska olento, joka pyrkii poispäin kivusta kohti nautintoa ja kun ennestään täyteen kalenteriin yrittää tunkea esimerkiksi liikunnallisemman elämäntavan aloittamisen on jaksamisen lisäksi punaisella myös kaikki stressiä mittaavat laitteet. Tämä johtaa usein siihen, että luovutaan uusimmasta lupauksesta ja siirretään uuden terveemmän elämäntavan aloittaminen syksymmälle. Uuden tavan siirtäminen omaan elämään alkaa vanhasta luopumisesta. Eli aloita tulevan vuoden lupaus siitä mistä tavasta olet valmis luopumaan. Mieti vaikka joulun pyhinä oman arvomaailman kautta mikä sinulle on oikeasti tärkeää. Tätä tehtävää olen valmennuksissani käyttänyt ihan ensimmäisenä ennen kuin asiakkaiden kanssa olen valmennusprosessia pidemmälle lähtenyt viemään. Usein arvomaailmasta käyty keskustelu pyörii työn, perheen ja terveyden ympärillä. Lisää pontta keskusteluun saan, kun kysyn, että mikä näistä arvoista on sinulle tärkein ja kun apteekinhyllyltä saan usein vastauksen, että ykkösenä on terveys toisena perhe ja kolmantena työ. Näinhän se pitäisi olla, mutta kun arvot näkyvät teoissa ja tekeminen on sidottu aikaan, niin jatkan keskustelua kysymällä, mihin näistä arvoista pistät eniten psyykkistä pääomaa ja joskus fyysistäkin. Saan pienen verenpaineen nostattaman punaisuuden kasvoille ja vastauksen, että työ on ykkönen, perhe kakkonen ja terveys jää kolmannelle sijalle. No, miten tämä ristiriita arvojen ja tekojen välillä saataisiin kuntoon? Mieti mistä olet valmis luopumaan?


Meillä kaikilla on yhtä paljon aikaa vuorokaudessa, 24 tuntia. Tästä olisi hyvä nukkua 8 h ja loput 16 h jakaantuvat työn, perheen kanssa vietetyn ajan ja palautumisen kesken. Mistä olet valmis luopumaan? Itse en haluaisi tinkiä perheajasta ja 8 tuntia töitä päivässä on ihan ok. Joten mitä jää palautumisen sektoriin? Josko sieltä saisi itselleen nipistettyä tunnin liikuntaan. Mistä luovun? Miten olisi vähemmän somettamista, Netflixiä, TV:n katselua, pelaamista jne, jne. Nämä yleisnimikkeellä, ruutuaika, kulkeva on yksi pahimmista terveyden pilaajista maassamme. Vähennä ystävä hyvä näistä, luopua ei tarvitse kokonaan, mutta terveyden näkövinkkelistä vaihda tämä aika oikeasti niihin tekoihin mitä itsellesi lupaat jälleen kerran vuoden 2024 alussa. Tsemppiä uusiin lupauksiin ja luovu siitä mikä tuo hetkellistä nautintoa, aloita ja jatka sitä mikä aluksi tuntuu epämukavalta, mutta minkä tiedät itsellesi hyväksi.


Tsemppiä lupaukseen 2024, pidetään tällä kertaa lupauksista kiinni.


Jari

CEO

GS Health Oy
25 views0 comments

Comments


bottom of page