top of page
Writer's pictureGS Health

”Businesselämää” ja hyvinvointia Covid-19 jälkeen

Updated: Mar 28, 2022


Pandemian vaikutuksesta yritykset ovat sulkeneet ovet monilta hyvinvointipalveluilta ja tällä on varmasti vaikutuksia miten tulevaisuudessa jaksamme työelämässä. Lue uuden toimitusjohtajamme Jari Purasen mietteitä pandemian vaikutuksista hyvinvointiin.


On miltei turha aloittaa blogikirjoitusta koronakeväästä ja sen aiheuttamasta tragediasta useissa yrityksissä ja sitä kautta vaikuttaen, niin yhteiskunnan talouteen, kuin perheiden taloudelliseen tilanteeseen. Tyydyn vaan toteamaan, saman kuin monet asiantuntijat. Covid-19 ei ollut kenenkään syytä ja seuraukset ovat olleet kauhistuttavia tähän mennessä. Syy viruksen leviämiseen ei ole kenenkään vika, eikä kenenkään vastuulla, sillä mitä hyötyä on etsiä syyllisiä, kun tapahtumat ovat jo päällä. Hyvää on se, että maamme on hoitanut oman osuutensa taudin etenemisen suhteen paremmin kuin hyvin. Kuitenkin uskon, että pahin vaihe seurauksien suhteen on vasta tulossa. Covid-19 aiheuttama taloudellinen taantuma on tosiasia ja se lasku tulee maksettavaksi seuraavien vuosien aikana. Kysymys on siitä, miten ja millä toimilla tästä noustaan?


Yksiselitteistä vastausta ei varmaan ole, ei ainakaan minulla. Oma päätelmäni on seuraava. Työllä tästä noustaan. Viruksen aiheuttamat vahingot ei ole kenenkään syytä, mutta vastuu jälkien korjaamisesta on meillä jokaisella. Vastuulla tarkoitan talouden nostamista jaloilleen. Tämä vaatii verta, hikeä ja kyyneleitä. Olemmeko työelämässä varautuneet tähän tarpeeksi? Onko yrityksissä nostettu asia esille ja varauduttu siihen, että nykyinen malli ja tehokkuus työntekemisessä ei riitä. Vaatimukset tulevat kasvamaan jokaisen kohdalla ja se millä intensiteetillä olemme tottuneet työskentelemään viimeiset 10-vuotta ei yksinkertaisesti ole riittävä performoinnin taso, millä maamme nostetaan takaisin jaloilleen.


Nyt on hyvä aika hioa kirves teräväksi. Kirkastaa strategia, muokata johtaminen motivoivalle tasolle ja varmistaa yksilöiden kapasiteetin riittäminen tulevaisuuden puristuksessa. Hieman huolestuttavaa on se, että jo aiempi työntekemisen vauhti ja vaatimukset uuvuttavat miltei 600.000 suomalaista. Mitä tapahtuu vuodesta 2022 eteenpäin kuin vaatimukset ja vauhti kasvaa? Siinäpä kysymys. Mauno Koiviston sitaattia lainatakseni ”älä maalaa mörköjä seinille, ellei sinulla ole maalia peittää niitä” joten muutama ratkaisuehdotus on varmasti paikallaan.


  1. Menestyvät yritykset rakentuvat kolmen tekijän varaan Yhteisö, Yksilöt ja Ympäristö. Näistä ulkoinen ympäristö on globaalissa kaaoksessa ja siihen keskittyminen ja muuttaminen ei ole se tie, jolla menestys luodaan. Focus sisäisen ympäristön kuntoon laittoon, se on asia johon yritykset voivat vaikuttaa tällä hetkellä. Tarkoitan tällä työyhteisön sisäisen toiminnan parantamista. Nyt viimeistään on korkea aika oppia tekemään töitä yhdessä, yhteisen hyvän eteen.

  2. Yhteisötasolla turhat vastakkainasettelut työntekijöiden ja työnantajien tai johdon välillä pitää unohtaa. Ristiriidat syövät motivaatiota ja vievät focuksen väärään suuntaan itse tuottavasta tekemisestä. Samoin keskittyminen jauhamaan siitä, mitä muut tekevät vievät terän oikealta tekemiseltä. Tehdään yhdessä, kirkastetaan strategia, varmistetaan, että jokainen työyhteisössä tietää tehtävänsä ja asetetaan tavoitteet uusiksi yhdessä. Helppoa, eikö totta.

  3. Yksilöiden kohdalla peli ratkaistaan, menestyvät yritykset muodostuvat kuitenkin loppupelissä yksilön tekojen varaan. Menestys vaatii yksilötason energiaa ja osaamista. Osaamista meillä on, energiasta en ole niin vakuuttunut. Yksilöiden hyvinvointiin panostaminen on valitettavan usein investointi, johon panostetaan silloin kuin yrityksellä menee hyvin. Energisyyttä ja hyvinvointia lisääviin toimenpiteisiin pitäisi panostaa nimenomaan silloin kun kaikki on hyvin ja etenkin tilanteessa, kun sitä eniten kaivataan. Se tilanne on päällä nyt. Toinen sitaatti edesmenneeltä presidentiltämme ”Jos emme varmuudella tiedä mitä tulevaisuudessa tapahtuu, olettakaamme että käy hyvin” Näillä saatesanoilla haluan toivottaa meille kaikille uskoa ja voimia tulevaan vuoteen. Yhdessä tekemällä ja omasta jaksamisesta huolehtimalla tästä noustaan.


Menestyksekästä vuotta 2022 meille kaikille.


Jari Halt

Toimitusjohtaja

Gymstick Wellbeing Oy


11 views0 comments

Comentários


bottom of page