top of page
  • Writer's pictureGS Health

Miksi minun pitäisi keskeyttää työ ja jumpata?

Updated: Feb 24, 2022

Blogikirjoitus julkaistu alunperin vierailijakirjoituksena Theron Cateringin blogissa.Taukojumppa. Siis jumppa? Kuulostaa turhanpäiväiseltä keskeytykseltä, johon juuri minulla ei nyt vaan ole aikaa… Oletko sinäkin joskus ajatellut näin, kun työmäärä ja kiire painavat niskassa tai vaihtoehtoisesti työn imu on niin valtava, että taukoja ei ehdi edes miettiä?


Otetaanpa pieni paussi ja pohditaan asiaa. On kiistattomasti osoitettu, että keho ei kestä paikallaanoloa, varsinkaan istuen, montaa tuntia putkeen. Myös ajattelu ja keskittyminen alkavat herpaantua viimeistään parin tunnin jälkeen, jos työskentelystä ei pidetä taukoja. Onkin täysin nurinkurista ajatella, että tuntitolkulla työtä putkeen puurtava, hädin tuskin syömään pysähtyvä henkilö olisi tehokas. Fakta on, että taukojen pitäminen ja pieni joutilaisuus edistävät erityisesti luovuutta ja haastavista tehtävistä suoriutumista. Inspiraatio syntyy rentoutuneessa mielessä ja mieli rentoutuu, kun ajatukset päästää hetkeksi vapaalle.


"On täysin nurinkurista ajatella, että tuntitolkulla työtä putkeen puurtava, hädin tuskin syömään pysähtyvä henkilö olisi tehokas."

Aivot nollautuvat kunnolla 15-20 minuutissa, mutta myös lyhyemmät tauot jaloitteluineen virkistävät kehoa ja mieltä. Palataan siis alkuun ja taukojumppaan. Lihasten liike tuottaa aivoille stressiä lievittäviä välittäjäaineita ja katkaisee paikallaanolon aiheuttaman fyysisen kuormituksen. Jos jo se, että nousee jaloittelemaan tai käy ulkona haukkaamassa happea, tuo lisätehoa työskentelyyn, mieti, kuinka suuri vaikutus on 15 minuutin taukojumpalla. Vaikutus on huikea!


Otakin härkää sarvista ja hyödynnä nämä helpot taukojumppaliikkeet, kun seuraavan kerran puurrat työsi ääressä tai kehityspäivässä ideoimassa uusia suuntia! Ja mikä vielä parempaa, voit antaa taukojumpan ohjauksen halutessasi ammattilaisten hoidettavaksi. Silloin voit vain nautiskella liikkeen hedelmistä, ilman ylimääräistä miettimistä.Täsmäliikkeet taukojumppaan


1. Nouse ylös ja pyöritä hartioita hengityksen tahdissa Hengittele luonnollisessa tahdissa ja anna hartioiden pyöriä rennosti. Koko keho saa hiukan joustaa mukana. Huomion ohjaaminen hengitykseen rentouttaa ja rauhoittaa, ja hartioiden liike saa veren kiertämään ja kireyden hellittämään.


2. Pyöristä ja ojenna selkää Jousta jaloista, pyöristä selkää hiukan ja anna käsien roikkua rentoina. Ojenna selkä pystyyn ja avaa kädet rennosti sivuille. Anna liikkeen kulkea hengitystä seuraillen. Päästä koko keho jalkoja myöten vajoamaan ja kohoamaan. Liike vetristää koko kehoa, erityisesti paikallaanolosta helposti rasittuvaa selkää.


3. Keinuttele kannoille ja varpaille Pidä polvet joustavina ja keinuttele vuoroin kantapäille ja nouse varpaille. Liike herättelee tasapainoa ja vetristää nilkat.


Viimeistele vielä ravistelemalla rennosti jalkoja, käsiä ja hartioita – tyyli on vapaa. Ravista myös otsarypyt ja leukaperät. Avot, onpa ketterämpi olo!

8 views0 comments

Commentaires


bottom of page